FETTISDAGEN

Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl kallas denna dag också ”vita tisdagen”. Enligt norrländsk tradition äts semlor som efterrätt till bruna bönor.

Enligt en annan historiebeskrivning i muntlig tradition, var semlor från början släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. I Norge har semlor sylt i stället för mandelmassa.

 

I Österrike och Tyskland heter dagen "Faschingsdienstag" och firas med karneval och festande.
Självklart måste man äta en semla idag? Har ni ätit någon? :)

Kommentarer
Postat av: Anonym

mmm va gott,ja blir sugen XD



Haft en bra dag? kram!

2010-02-16 @ 18:29:38
URL: http://dilaanisme.blogspot.com
Postat av: Anonym

sv: tack!

2010-02-16 @ 18:36:53
URL: http://styleby.blogg.se/
Postat av: Anonym

sv; Vad roligt att höra. (: Min dag har också vart rätt så bra ^^ ♥ kram!

2010-02-16 @ 18:56:09
URL: http://dilaanisme.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Vad har du på hjärtat:

Trackback
RSS 2.0